Livin’ for live. Even after death.

Idag frågade jag i en grupp på Facebook vilken deras favoritspelning är med Maiden. Jag bad också folk att skriva sin ålder efter, för att kanske se om det fanns något samband med ålder och tiden för spelingen. Men icke! Maiden spränger ju alla gränser vad gäller målgrupp och ålder. Favoriterna var 'Live After Death' från -85 och 'Rock in Rio' från -01. En kille på 45+ ansåg att 'Live After Death' var bäst och inlägget direkt efter sa en 13-åring samma sak. Häftigt. Varenda gång jag är på en spelning slås jag av att det inte är helt ovanligt med tre generationer som står och skakar nacke! Hur når dom fram till alla, oavsett ålder, kön eller musiksmak?

Jag läste en sjukt rolig historia av en kille som heter Daniel. Han skriver såhär: "När jag var på språkresa till Hastings -87 så hade vi en heldag i London. Jag var inne på ett varuhus och kolla in coola omslag. Jag hittade Live after Death" på video med någon grupp som hette Iron Maiden, som jag aldrig hade hört talas om. Precis när jag står och kollar på denna VHS så säger polarna att de skall dra. Jag går ut från butiken, för att stoppa dem, med VHS:en i handen och då går larmet. En säkerhetsvakt kommer springande och "haffar" mig. Jag intygade att jag inte ämnade att stjäla den och skämdes så mycket att jag köpte den. Dock fick jag inte se klart hela videon förrän jag kom hem till Sverige igen, för värdfamiljen ansåg att Bruce svor alldeles för mycket Sen dess har IM alltid varit #1".

Av alla spelningar jag varit på är det speciellt en som sticker ut allra mest. Stockholm Stadion 2003. Den hade tamigfan precis ALLT! Det började redan 2002 när jag och ett par polare köpte biljetter. Och du vet när man redan förberett sig för en sådan upplevelse men vet att man måste vänta på i ett halvår, men det ändå inte ens är i närheten vad man tänkt? Den 27e Juni tog jag och ett par polare med oss en bandare och sjukt mycket bärs till klocktornet och satte oss. Där skulle vi sitta i drygt 35 timmar innan det skulle braka loss. När man kommer dit och man ser dussintalet hardcore-fans som enbart lyssnar på Maiden och välkomnar en med en bira så vet man att man hamnat rätt. Natten gick som nätter utanför Stadion inför en Maidenkonsert ska göra. Dagen efter var typ årets varmaste dag. Där stod man med betongfot i sin plats i ledet och skulle inte lämna platsen för alla toaletter eller vattenflaskor i världen. Som tur är kommer morsan förbi med en kasse bira (dock ingen TROOPER Ale som skulle varit pricken över i:et). Problem solved. Insläpp. Kaos. Ja du vet hur det är. Vi hamnade i alla fall längst fram. Murderdolls gick på. Murderdolls spelade. Murderdolls var fan inte bra. Sorry, men inte min kopp te. Åtminsone inte då. De följade två timmarna kommer jag alltid att minnas. Dom är inbrända i min näthinna och öron för alltid. Setlisten var helt perfekt, vädret var perfekt och jag hade faktiskt ögonkontakt med Janick Gers i minst 15 sekunder. Helt sjukt. Jag gick hem knäsvag och är det än idag vid tanken på den bästa dagen i mitt liv fram tills för ett par veckor sedan när min son föddes. Har du inte sett detta band live finns inga ursäkter. Gör det! Nu!

Hörs snart igen! ROCK ON!

(Länk till setlisten från spelningen: http://www.setlist.fm/setlist/iron-maiden/2003/stockholms-stadion-stockholm-sweden-3d4f5cb.html )

Leave a Reply