En anrik brygd.

Den 29 September 1838 fattar engelsmannen William Robinson pennan och skriver på ett ägandebevis över Unicorn Inn i Stockport utanför Machester. Efter att ha drivit värdshuset i 11 år bestämde sig William för att hans äldste son George skulle ta över stället och driva det. Man kan mycket väl tänka sig att George var tämligen trött på det utbud öl som leverantörer hade att erbjuda, för det dröjde inte länge förrens han började brygga sin egna ale. Brygden blev inom en tioårsperiod populär i och runt om Stockport. År 1849 tog den yngre brodern Frederic över verksamheten och köpte omedelbart en lagerlokal i närheten av Unicorn Inn.

robinsons.ashx


Vid hans död, 1890, hade familjen 12 pubar. Och det var bara början. Under tiden som följde tog så småningom både den tredje och fjärde generationen Robinsons över och skötte företaget så bra som man nu kunde förvänta sig. Fler och fler ställen öppnade, och inte bara runt om Stockport. Utan över hela västra och delar av norra England (inklusive Wales) och i tidigt 1950 tal så var det dags för den femte generationen att så smått börja ta över. Sedan dess har det stadigt växt och växt och man distribuerar nu öl världen över. Sorter som 'Old Tom' och 'Unicorn' är brygder från Robinsons.

Och 2013 kom den. Ölen vi alla väntat på. You know of what I am speaking. TROOPER. Vi är många hardcore Maidenfans som hade väntat på den. Och äntligen kom den! Bruce Dickinson är mannen bakom idén. Ingen vidare chock. Som att frontmannen inte har nog att stå i tänkte han fixa lite exlusiv bira också med en etikett och namn man blir törstig av att bara höra (uppenbarligen inte alla, då etiketten inte godkändes i skitnödiga Sverige). Robinsons var väldigt noga med att Bruce skulle vara delaktig och inte bara en figur bakom kulisserna som rog fame för namnet, utan verkligen delaktig i processen. Bruce, som aldrig, som vi vet inte går i något helhjärtat säger såhär:
"I'm a lifelong fan of traditional English ale; I thought I'd died and gone to heaven when we were asked to create our own beer. I have to say that I was very nervous: Robinsons are the only people I have had to audition for in 30 years. Their magic has been to create the alchemical wedding of flavour and texture that is TROOPER. I love it."

Bruce om ölen (Länk till video)

Tack Bruce för ditt outtröttliga egagemang och för att du alltid oavsett ser oss fans i första rummet och förser oss med en öl vi verkligen kan njuta av med alla sinnen! Nu är Robinsons inne på den sjätte generationen. Och TROOPER säljer som smör överallt i världen. Fast det var väl ingen chock. Det är ju trots allt Maiden vi snackar om.

Leave a Reply